Povijest Gimnastičkog kluba Maksimir

G.K.“Maksimir“ gimnastički je klub s najdužom tradicijom njegovanja ritmičke gimnastike  u Hrvatskoj, a ujedno je i najtrofejniji klub.

Sa radom je započeo davne 1965. godine kao sekcija ritmičke gimnastike pri Društvu za sportsku rekreaciju Partizan „Maksimir“. Treniralo se tri puta tjedno u dvorani tadašnje OŠ B. Adžija, Škrlčeva bb.

Ritmičku gimnastiku kao natjecateljski sport u Hrvatskoj je započela razvijati i njegovati gospođa Dragana Aleksić.

Kao veliki zaljubljenik u ovaj lijepi i ženstveni sport odgojila je mnoge generacije  gimnastičarki upoznavši ih sa ljepotama ritmičke gimnastike: Tamaru Živković, Nives Portadu, Vesnu Turk, Lidiju Gadanec, Mirjanu Kasumović, Suzanu Bačić, Snježanu Budišćak, Olju i Sanju Žunter, Irenu Ravlić, Maju Ljubić, Dijanu Stojaković, Dunju Milivojević, Anu Petravić, Biljanu Bulat, Pleh Mirjanu, Tanju i Gordanu Brkić i mnoge druge.

Osim što je promovirala ritmičku gimnastiku kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj, pod njenim vodstvom ostvareni su i vrlo lijepi  rezultati.

Tadašnje gimnastičarke bile su državne prvakinje u pionirskoj kategoriji od 1968. – 1970. godine, a ostvarile su i druge zapažene rezultate od kojih izdvajamo samo neke: Dubravka Kolar Čunko – prvakinja bivše države 1972. god., Verica Štikovec i Gordana Cimaš, Renata Orešković – višestruke prvakinje Hrvatske i grada Zagreba.

Kao gimnastičko društvo „GK Maksimir“ registrirano je 1978. god., a Klub je iste godine organizirao i prvi turnir u ritmičkoj gimnastici – Svibanjski turnir, koji je ustrojem nove hrvatske države prerastao u tradicionalni Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici koji se održava  već 37 godina u najljepšem mjesecu u godini – mjesecu svibnju.

Mnoge vježbačice nastavljaju suradnju u klubu i nakon prestanka aktivnog bavljenja ritmičkom gimnastikom kao suci i treneri.

Od 1980. god. u rad s podmlatkom i natjecateljicama uključuje se Gordana Cimaš, sadašnji trener kluba.

Napretkom ritmičke gimnastike i postavljanjem sve većih zahtjeva u radu, dvorana u kojoj se do tada vježbalo postaje neadekvatna, a broj treninga nedovoljan. Roditelji su uvijek bili velika potpora i pomoć u radu kluba te dolaskom gospodina Dušana Popovića za Predsjednika, klub 1987. god. započinje sa radom u novoj sportskoj dvorani – dvorani tadašnjeg MIOC-a, danas XV Gimnazija, Jordanovac 8.

Uz dotadašnje vježbačice: Gordanu Sertić, Draganu Gomaz, Ernu Ferenđa, Ivu Žgombić, Mirelu Trohu, Martinu Stergar, Zrinku Klarić, Maju Franić, Ivanu Berković, Mirjanu Starčević Bosnar, nastavljaju se nizati nove generacije: Anamarija Zuanović, Sabina i Larisa Lipovac, Melita Kolarec, Kristina Kada,  Martina Car ,Anita Šalamon, Tihana Nuber, Željka Volarić, Marija Japunđić, Ivana Nujić, Sanda i Željka Čerepinko, Petra i Josipa Jurinec, Kristina Bajza, Ana i Zrinka Užbinec, Marina Kralj, Anja Grgić , Petra Gregl , Dora Horvat , Dina Duplančić, Jasna Caren, Petra Paulik, Marina Roglić, Jadrana Bekavac, Tamara Vranić Mezak, Ivan Cvrlje, Marija Kuna, Marijana Bello, Mihaela Bingula, Maša Milovac, Iris Hrvoj, Ivona Ivanda, Ana Džeba, Mirta Pavličić, Mirjam Pleše, Martina Prelog, Nives Cota, Lana Gabrijelić, Marta Radoš, Tia Milovac, Marijana Tihana Franc, Arijana Krpan, Matea Pavlić, Mia Hukić… koje su svojim radom obilježile povijest našega kluba.

Osamostaljenjem Hrvatske nastupaju velike promjene , pa je Hrvatski gimnastički savez 01.02.1992.g. postao članom UEG (Europska gimnastička federacija) i FIG(Svjetska gimnastička federacija). Time je stečeno pravo sudjelovanja na svim svjetskim i europskim prvenstvima, sudačkim i trenerskim tečajevima, simpozijima i kongresima i svim službenim manifestacijama FIG-e i UEG-e.

Natemelju toga napravljen je od strane izvršnog odbora HGS-a, stručnih timova i tehničkih komiteta HGS-a, plan i priprama te popis evidentnih i potencijalnih kandidata za nacionalnu gimnastičku vrstu u sve tri gimnastike koja nas treba predstavljati na tadašnjim europskim prvenstvima.

Nastup nacionalne gimnastičke vrste na europskim prvenstvima te godine ima povijesno značenje za HGS i hrvatsku gimnastiku u cjelini.

Naša vježbačica, seniorka Larisa Lipovac izborila je tu čast i bila prva sudionica: europskog prvenstva –Stuttgart 1992.g. i svjetskog prvenstva – Alicante 1993.g.

Mnogobrojne vrijedne i talentirane članice i vježbačice G.K.“Maksimir“ obilježile su povijest ovoga sporta, a danas kao treneri i sutkinje doprinose razvoju ritmičke gimnastike u Hrvatskoj.

Spomenuti ćemo samo neke od njih: Dragana Popović-Gomaz – sedmerostruka prvakinja Hrvatske, bivša sutkinja i predsjednica TO RG; Anamarija Zuanović – reprezentativka, bivši trener i sutkinja – sada trener u sportskoj gimnastici; naša najbolja seniorka Larisa Lipovac – prva predstavnica Hrvatske na Europskom prvenstvu 1992. god. i na Svjetskom prvenstvu 1993. god.; Kristina Bajza – seniorska prvakinja 1995. – 97. god. sa 14 nastupa za nacionalnu gimnastičku vrstu; Melita Kolarec i Tihana Nuber – sutkinje i sadašnji treneri u KRG „Leda“; Josipa Jurinec – reprezentativka sa 6 nastupa, dugogodišnji trener i sadašnja nacionalna sutkinja; Zrinka Užbinec – reprezentativka sa 3 nastupa;  Željka Čerepinko – reprezentativka  sa  6 nastupa, sadašnji trener  i nacionalna sutkinja; Petra Jurinec – reprezentativka sa 7 nastupa i sadašnji trener; te Mirjana Starčević – vrhovna  sutkinja Hrvatske i međunarodna brevet sutkinja. Istim putem krenule su i naše dojučerašnje gimnastičarke: Marina Roglić – kao sutkinja i trenerica, te Nives Cota, Lana Gabrijelić i Martina Prelog kao trenerice.

Tradicija dobrih i uspješnih gimnastičarki nastavlja se i dalje. Naše dvije seniorke Matea Stojaković i Danijela Kavić članice su reprezentacije i sudionice Europskih prvenstava, a Lorena Turčin i Iva Dominković bile su perspektivne gimnastičarke i kategorizirane sportašice. Također ističemo vrijedne i zapažene rezultate Marine Auguštin , Amalije Silvije Koricky i Ane Tomkić. Nižu se dalje vježbačice Karla Bubaš, Ivona Đuretec, Karla Postonjski, Nika i Vida Host Hari….

S ponosom nastojimo da ih naše sadašnje gimnastičarke natjecateljice, uz zajednički ustrajan rad trenera i vježbačica, naslijede i postanu naša budućnost.

Zato nam i dalje dolaze nove djevojčice koje s veseljem i velikom željom ulaze u ovaj divan svijet pokreta i muzike, blještavih dresova i prekrasnih rekvizita.

U klubu ritmičku gimnastiku trenutno trenira oko 250 djevojčica u različitim programima. Rad se odvija u grupama predškolskog uzrasta, mlađeg i starijeg školskog uzrasta, grupama C, B te A individualnog i grupnog programa.

Posebno se zahvaljujemo svim našim prijašnjim i sadašnjim članovima koji su svojim predanim radom i trudom pisali i pišu povijest ovog kluba i time određuju našu budućnost.

Gordana Cimaš, prof. – glavni trener

Dragana Aleksić

Dragana Aleksić

Gimnastičku karijeru započinje kao desetogodišnja djevojčica u GD  ” Sokol” u Somboru,  uz vrsne i svjetski poznate trenere prof. Ivan Ivančević i prof. Irina Ivančević.

Do početka 5o-tih godina, niže sportske rezultate na brojnim susretima, natjecanjima, turnirima kako u zemlji tako i u inozemstvu. Posebne rezultate niže u vježbama na gredi  i parteru, što je bila posebna specijalnost i ljubav.

Najznačajniji pojedinačni  rezultat je susret reprezentacija s Austrijom u Beču 195o. g. kada osvaja  dvije zlatnu medalje u parteru i na gredi.

Udajom i dolaskom u Zagreb, postaje trener sportske gimnastike u  GSD “Partizan” Maksimir, završava FFK, polaže stručne ispite za međunarodnog suca.

Jezgre za razvoj ritmičke gimnastike bila su jaka društva i klubovi ženske sportske gimnastike pa ne čudi osnivanje sekcija za ritmičku gimnastiku u tim sredinama.

Tako je 1965. g. u okviru Društva za sportsku rekreaciju Partizan –  Maksimir  osnovana sekcija ritmičke gimnastike pod vodstvom Dragane Aleksić. Od 1966. g.  sekcija redovno organizira republička natjecanja i sudjeluje vrlo uspješno na natjecanjima bivše države.

Dragana Aleksić je također zaslužna za to da su se vrlo brzo organizirale sekcije i natjecanja  u gimnastičkim društvima diljem Hrvatske: Novoj Gradišci (Otilija Cvetnić), Karlovcu, Varaždinu, Vukovaru (Željka Gaćeša).

Taj prelijepi, izrazito ženski sport, kao spoj sportske gimnastike, akrobatike, baleta i folklora, bio je veliki izazov za sve buduće natjecateljice tog novog sporta, od  tehničkog savladavanja rada sa rekvizitima, lopte, vijače, trake, obruča, čunjeva do vježbi bez rekvizita, u kojoj je do punog izražaja dolazila muzikalnost, osjećaj za ritam i napose karakter svake vježbačice ponaosob.

U početku je njegovan program obaveznih vježbi, no vrlo brzo najbolje vježbačice radile su slobodan program po uzoru na događanja na međunarodnoj sceni u području tog sporta.

Dugi niz godina sve te vježbe bile su  izvodjene uz klavirsku pratnju, u kojoj je dolazio do izražaja zajednički dugogodišnji trenersko-korepetitorski rad  Dragane Aleksić i njene kćerke Ksenije.

Njena ljubav za gimnastikom i velika želja za usavršavanjem na tom području vode je na putu  permanentnog obrazovanja  u zemlji i inozemstvu, polaže ispite za međunarodne suce te dobiva i licencu.

Jedna je od prvih ispitanih  međunarodnih sutkinja te organizira edukaciju naših prvih sudaca u ritmičkoj gimnastici (Kristina Petrina, Ivana Schmidt, Katica Horvatić, Nevenka Kujek, Jasenka Wolf…..)

Dugi niz godina, do umirovljenja, mnoge gimnastičarke pod stručnim vodstvom trenerice Dragane Aleksić  postizale su respektabilne rezultate u svim kategorijama  natjecanja kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Vrijedno je spomenuti da su gimnastičarke „Maksimira“ bile državne prvakinje 3 puta za redom od 1968. do 1970. g. , 1972. g. Dubravka Kolar postaje prvakinja države, a velik broj gimnastičarki čija imena možemo vidjeti i u povijesti G.K.Maksimir su ostvarivale lijepe rezultate i osvajale zlatna i srebrna odličja.

S ponosom navodi pokretanje PRVOG TURNIRA U RITMIČKOJ GIMNASTICI  u Hrvatskoj 1978. g.  TRADICIONALNOG MAJSKOG TURNIRA koji je na jednom mjestu okupio najperspektivnije i najbolje ritmičarke s područja bivših republika kasnije preimenovanog u SVIBANJSKI MEĐUNARODNI TURNIR koji je i nadalje nastavio na utrtim stazama promovirati ljepotu ritmičke gimnastike.

Za svoj dugogodišnji rad u sportskoj gimnastici, ritmičkoj gimnastici i rekreaciji za odrasle, nagradjivana je brojnim priznanjima, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Hrvatski