Međunarodni Svibanjski turnir

37. Međunarodni Svibanjski turnir

Svibanjski turnir je tradicionalni međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici u organizaciji GK Maksimir u cilju promicanja i napretka ritmičke gimnastike u Hrvatskoj. Turnir osim natjecateljskog aspekta ima svrhu upoznavanja s različitim gimnastičkim klubovima i sredinama, međusobne razmjene iskustava trenera i sudaca, te sportskog druženja i stvaranja prijateljstava među gimnastičarkama.

Natjecanje je pojedinačni i ekipni višeboj u kategorijama:

  • mini,
  • mlađe kadetkinje,
  • kadetkinje,
  • juniorke i
  • seniorke.

GK Maksimir je jedini klub u Hrvatskoj koji u organizaciji turnira u ritmičkoj gimnastici ima zastupljena sva tri programa odnosno nivoa ritmičke gimnastike.

Natjecanje je u različitim programima:

 • međunarodni i nacionalni A program
 • međunarodni i nacionalni B program
 • nacionalni C program

Pokretač tog natjecanja je dugogodišnja trenerica i promotor ritmičke gimnastike kako u Zagrebu tako i širom Hrvatske – Dragana Aleksić .

U to vrijeme početaka u želji da ritmička gimnastika dobije što više poklonika te da se slijede trendovi međunarodne gimnastičke scene svaka republika tadašnje države imala je natjecanje u ritmičkoj gimnastici. Tadašnji klub Senjak iz Beograda organizirao je Decembarski turnir, klub iz Skopja Martovski turnir, a naš klub GK Maksimir je 1978. godine organizirao 1. MAJSKI TURNIR U RITMIČKOJ GIMNASTICI.

Organiziran je povodom oslobođenja grada Zagreba i Dana mladosti. Turnir je održan u sportskoj dvorani „Kutija Šibica„ na Trešnjevci, a delegacije učesnica smještene u tadašnjem Pionirskom gradu – Gradu mladih.

Ustrojem nove hrvatske države turnir prerasta u TRADICIONALNI MEĐUNARODNI SVIBANJSKI TURNIR koji se organizira već 31 GODINU u najljepšem mjesecu u godini – mjesecu svibnju!

Tokom ta tri desetljeća svi članovi kluba od roditelja do vježbačica, trenera i sutkinja čine veliki sportski tim čiji zajednički rad i ljubav prema sportu i ritmičkoj gimnastici ovaj međunarodni turnir stavlja u kontekst velike sportske manifestacije.

Želja nam je da i nadalje održimo tradiciju uspješnog organiziranja atraktivnog i jakog turnira, te da se naše vježbačice natječu s najboljima kako iz susjednih zemalja tako i iz zemalja s najjačom tradicijom u ritmičkoj gimnastici.

XXXVIII. Svibanjski turnir

Hrvatski