English

MEĐUNARODNI SVIBANJSKI TURNIR

Svibanjski turnir Svibanjski Turnir je tradicionalni međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici  u organizaciji GK Maksimir u cilju  promicanja i napretka ritmičke gimnastike u Hrvatskoj.
Turnir osim natjecateljskog aspekta ima  svrhu upoznavanja s različitim gimnastčkim klubovima i sredinama, međusobne  razmjene iskustava trenera i sudaca,  te sportskog druženja i stvaranja prijateljstava  među gimnastičarkama.
.
Natjecanje je pojedinačni i ekipni višeboj u  kategorijama : mini, mlađe kadetkinje, kadetkinje, juniorke i seniorke.
GK Maksimir je jedini klub u Hrvatskoj  koji u organizaciji turnira u ritmičkoj gimnastici ima zastupljena sva tri programa odnosno nivoa ritmičke gimnastike.Aneta Benasova - Češka

Natjecanje je u različitim programima: 
međunarodni i nacionalni  A program
međunarodni i nacionalni B program
nacionalni  C program

Pokretač  tog natjecanja   je dugogodišnja trenerica i  promotor ritmičke gimnastike  kako u Zagrebu tako i širom Hrvatske - Dragana Aleksić  .
U to vrijeme početaka u želji da ritmička gimnastika dobije što više poklonika te da se slijede trendovi međunarodne gimnastičke scene svaka republika tadašnje države imala je natjecanje u ritmičkoj gimnastici. Tadašnji klub Senjak iz Beograda Yoana Ivanova - Bugarska organizirao je Decembarski turnir, klub iz Skopja  Martovski turnir, a naš  klub GK Maksimir je 1978. godine organizirao  1. MAJSKI TURNIR  U RITMIČKOJ GIMNASTICI . 
Organiziran je povodom oslobođenja grada Zagreba i Dana mladosti. Turnir je  održan u  sportskoj dvorani  „Kutija Šibica„ na Trešnjevci, a delegacije učesnica smještene u   tadašnjem Pionirskom gradu - Gradu mladih.

Ustrojem nove hrvatske države turnir prerasta u  TRADICIONALNI   MEĐUNARODNI SVIBANJSKI TURNIR   koji se organizira već  31 GODINU u najljepšem mjesecu u godini -  mjesecu svibnju !!!!Stefana Begović - KRG Zagreb

Tokom ta   tri desetljeća  svi članovi kluba   od roditelja do vježbačica, trenera i sutkinja čine  veliki sportski tim   čiji zajednički rad i   ljubav prema sportu i ritmičkoj gimnastici  ovaj međunarodni turnir   stavlja u kontekst  velike sportske manifestacije.

Želja nam je da i nadalje održimo tradiciju  uspješnog organiziranja  atraktivnog i jakog  turnira, te da  se naše vježbačice natječu s najboljima  kako iz susjednih zemalja tako i iz  zemalja s najjačom tradicijom u ritmičkoj gimnastici.