Gordana Cimaš

Gordana Cimaš

Ljubav prema gimnastici  utkala je u moj život trenerica Dragana Aleksić  i time odredila smjer mog profesionalnog  života. Na tome joj od srca zahvaljujem jer se bavim najljepšim  i najizazovnijim  poslom – uvodim u svijet gimnastike nove zaljubljenike.

U području ritmičke gimnastike nalazim se od davne 1972. godine kada sam počela aktivno trenirati u našem tadašnjem G.D. Maksimir. Aktivno treniranje tada je značilo vježbanje tri puta tjedno!
Natjecala sam se u svim kategorijama od pionirske do seniorske i imala lijepe rezultate.

Od 1975. godine do 1981. godine na Prvenstvima Zagreba i Hrvatske osvajala sam mahom prva i druga mjesta i time stekla pravo odlaska na Prvenstva tadašnje SFRJ  i na međurepubličke turnire.
U okviru školskog sporta nastupala sam na gradskim i republičkim školskim natjecanjima – SIOSŠ-ima  za svoje škole počevši od osnovne škole „Božidar Adžija„  pa do 3. Gimnazije „Vladimir  Vitasović“ i Pedagoškog obrazovnog centra „Bogdan Ogrizović“. U svim tim sredinama zajedno sa svojim profesorima tjelesne  kulture  promovirali  smo kako svoju školu tako i  ritmičku gimnastiku .

Školske godine 1979/80 upisala sam Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu na nastavnom smjeru, a 1984. godine diplomirala i stekla stručan naziv profesora tjelesnog odgoja.
Upisavši fakultet  započela sam stjecati prva iskustva u radu s djecom najmlađeg uzrasta u klubu. Djevojčice s kojima sam tada radila 1982. godine osvojile su Prvenstvo Zagreba u kategoriji mlađih i starijih pionirki. Nakon godinu dana rada s pionirskim kategorijama obaveznih sastava nastavila sam rad sa starijim kategorijama u slobodnim sastavima.
Rezultati našeg zajedničkog rada i stvaralaštva su osvajanja Prvenstava Zagreba i Hrvatske 1983.,1984. i 1985. godine te učešća s vrlo dobrim rezultatima na Prvenstvima SFRJ i međunarodnim turnirima.  U to vrijeme snalazili smo se na razne načine jer nam broj treninga, kao i visina dvorane u Škrlčevoj ulici nisu bili dovoljni.
Nakon Univerzijade 1987. godine dolazimo u športsku dvoranu XV. Gimnazije i s novim poletom dolaze nove generacije uspješnih gimnastičarki od kojih želim istaknuti Draganu Popović – Gomaz sedmerostruku  prvakinju Hrvatske.
Osamostaljenjem Hrvatske nastupaju velike promjene.  Kontinuirani rad i kvaliteta mojih vježbačica naročito seniorskih prvakinja Hrvatske dovode do stvaranja prve reprezentacije u ritmičkoj gimnastici.1992. godine Larisa Lipovac bila je prva sudionica Evropskog prvenstva u Stuttgartu, a 1993. godine Svjetskog prvenstva u Alicanteu.
Od tada niz seniorki i juniorki – prvakinja Hrvatske uspješno nastupaju za  nacionalnu vrstu 1994.,1995.,1996. i 1997. godine (Kristina Bajza, Zrinka Užbinec, Željka Čerepinko, Josipa i Petra Jurinec)
I novije generacije slijede taj put – seniorska reprezentativka Matea Stojaković, Danijela Kavić, juniorska reprezentativka Lorena Turčin.

U želji za stalnim kontinuitetom  u radu i  stručnim usavršavanjem  na području ritmičke gimnastike sudjelujem na  seminarima i predavanjima. Tako sam 1982. godine pohađala seminar za trenere u Novom Sadu, 1985. i 1986. godine seminar za trenere na Badiji pod vodstvom dr. Dimove Katice  i mr. Jasenke Wolf Cvitak, 1992. godine seminar na Bjelolasici u organizaciji HGS–a  predavač Marijeta Kline, 1996. i 1997. godine seminar u organizaciji Nacionalnog Olimpijskog odbora  pod vodstvom vrsnog sturčnjaka Nine Vitrichenko.

Trenerski rad ne može se odvojiti od  poznavanja sudačkog pravilnika tako da sam već vrlo rano pohađala i uspješno završila sudačke seminare. Prvi u nizu je bio u Zagrebu 1984. godine kada sam stekla zvanje sutkinje pripravnice, te nakon uspješnih suđenja i zvanje sutkinje republičkog ranga.  1990. godine seminar u Beogradu gdje sam stekla zvanje savezne sutkinje.
Brevet Fig  II potvrdila sam na Međunarodnim sudačkim seminarima u Bratislavi 1996. godine, Ljubljani 2000. godine i Mariboru 2009. godine.
Sudila sam na mnogim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od Prvenstava Zagreba i Hrvatske do Deriugina cupa, International tournament Corbei, Prato i Ljubljana Fig–ov turnira.

Osim trenerskog rada obavljala sam i druge funkcije u želji za širenjem  i napretkom ritmičke gimnastike u Zagrebu i Hrvatskoj. Bila sam članica Stručnog odbora RG  Gimnastičkog saveza Jugoslavije, predsjednica Stručnog odbora  RG  Gimnastičkog saveza Hrvatske, dugogodišnji mentor sportskih škola u gradu Zagrebu, začetnik sadašnjeg C programa  na nivou Zagreba.

U klubu  jedan od najvažnijih  zadataka mi je  povećati broj djevojčica koje će kroz  ovaj lijepi sport uživati i ustrajnim radom  biti u vrhu Hrvatske gimnastike, pronalaziti nove mlade zaljubljenike u ritmičku gimnastiku  i nastaviti niz…

Hrvatski