Mirjana Starčević

Mirjana Starčević Bosnar

Rođena je u Zagrebu, 27. Ožujka 1971. Ritmičkom gimnastikom počela se baviti s 11 godina (za današnje vrijeme izuzetno kasno) u osnovnoj školi u Zapruđu, gdje ju je selektirala profesorica Majetić. Prof. Majetić ju je poslala u Gimnastički klub „Maksimir“, tada jedini klub ritmičke gimnastike u Hrvatskoj. Ternira kod Gordane Cimaš. Kao natjecateljica je nastupala sljedećih 8 godina za vrijeme osnovnog i srednješkolskog obrazovanja. Najveći uspjeh je ekipno 3. Mjesto na Prvenstvu Jugoslavije u seniorskoj kategoriji, održanog u Beogradu, 1988. godine.

Nakon završetka srednje škole, prestaje aktivno trenirati i upisuje Prirodoslovno matematički fakultet, smjer profesor matematike i informatike. Paralelno uz studiranje ne napušta ritmičku gimnastiku, svoju veliku ljubav, već ostaje raditi u klubu kao trener. Završava školovanje/seminar  za trenera (Bjelolasica i Zagreb). U 90-ima postaje i sutkinja.

1997. zapošljava se u Zagrebačkoj banci kao IT specijalist, te  i trenutno radi na razvoju software-a u Informatici Zgrebačke banke. Paralelno razvija svoju pravu sudaču karijeru koja započinje 1997. u Pragu, kada prvi put polaže ispit za međunardnu sutkinju te stječe početnu međunarodnu sudačku kategoriju 4. U sljedeća četiri olimpijska ciklusa potvrđuje status međunarodne sutkinje. Već u svojem drugom olimpijskom ciklusu stječe kategoriju 3, postaje sutkinja reprezentacije. 2005. godine  izbrana je za članicu tehničkog odbora RG HGS-a i vrhovnu sutkinju. U olimpijskom ciklusu 2009.-2012. stječe rang međunarodne sutkinje kategorije 2, jedina s tako visokim rangom u Hrvatskoj.

Sudjelovala je na velikom broju Grand Prix serije natjecanja i natjecanja Svjetskog kupa. Od 2006. Redovno sudjeluje na Europskim prvenstvima. 2006. u Moskvi (RUS), 2007. U  Bakuu (AZE), 2008. u Torinu (ITA),  2010. u Bremenu (GER), te 2011 u Minsku (BLR). 2009. u Mieu (JPN) i 2011. u Montpellieru (FRA) pretstavlja Hrvatsku kao sutkinja na Svjetskom prvenstvu.

U siječnju (od 10.-18.01.2012.) Mirjana Starčević Bosnar je sudila na kvalifikacijskom turniru (Test event-u) u Londonu, gdje se odlučivalo koje će ritmičarke izboriti mjesto za sam pristup Olimpijskim igrama u Londonu.

Upravo je Mirjana Starčević Bosnar, zajedno s još petnaest sutkinja cijelog svijeta, izabrana i pozvana da sudi kao neutralna sutkinja na Olimpijskim igrama. Svjetska gimnastička federacija (FIG) je krajem ožujka, preko Hrvatskog gimnastičkog saveza (HGS-a) uputila poziv na ime gospođe Mirjane Starčević, hrvatske međunarodne sutkinje. Hrvatska će po prvi put u povijesti ritmičke gimnastike imati sutkinju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Iako Hrvatska neće imati predstavnicu, natjecateljicu u ritmičkoj gimnastici na Olimpijskim igrama 2012 u Londonu, Mirjanin angažman i sudjelovanje kao sutkinje na OI će zasigurno ostaviti novi, pozitivan trag i poticaj ritmičkoj gimnastici, jer svako njezino stečeno iskustvo i znanje doprinosi kako njezinom osobnom razvoju tako i razvoju svih hrvatskih sudaca i trenera te hrvatskih ritmičarki.

Hrvatski