Gimnastički klub Maksimir Zagreb
Hrvatski jezikEnglish language
Klub s najdužom tradicijom

Povijest Gimnastičkog kluba Maksimir

G.K. Maksimir gimnastički je klub s najdužom tradicijom njegovanja ritmičke gimnastike  u Hrvatskoj, a ujedno je i najtrofejniji klub.

Sa radom je započeo davne 1965. godine kao sekcija ritmičke gimnastike pri Društvu za sportsku rekreaciju Partizan „Maksimir“. Treniralo se tri puta tjedno u dvorani tadašnje OŠ B. Adžija, Škrlčeva bb.

Trening u dvorani u Škrlčevoj ulci
Sabina Lipovac
Gordana Cimaš i Larisa Lipovac
Sabina Lipovac
Za sve je kriva

Dragana Aleksić

Dragana Aleksić

Ritmičku gimnastiku kao natjecateljski sport u Hrvatskoj je započela razvijati i njegovati gospođa Dragana Aleksić.

Kao veliki zaljubljenik u ovaj lijepi i ženstveni sport odgojila je mnoge generacije gimnastičarki upoznavši ih sa ljepotama ritmičke gimnastike: Tamaru Živković, Nives Portadu, Vesnu Turk, Lidiju Gadanec, Mirjanu Kasumović, Suzanu Bačić, Snježanu Budišćak, Olju i Sanju Žunter, Irenu Ravlić, Maju Ljubić, Dijanu Stojaković, Dunju Milivojević, Anu Petravić, Biljanu Bulat, Pleh Mirjanu, Tanju i Gordanu Brkić i mnoge druge.

Osim što je promovirala ritmičku gimnastiku kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj, pod njenim vodstvom ostvareni su i vrlo lijepi rezultati.

Prvi rezultati

Tadašnje gimnastičarke bile su državne prvakinje u pionirskoj kategoriji od 1968. – 1970. godine, a ostvarile su i druge zapažene rezultate od kojih izdvajamo samo neke: Dubravka Kolar Čunko – prvakinja bivše države 1972. god., Verica Štikovec i Gordana Cimaš, Renata Orešković – višestruke prvakinje Hrvatske i grada Zagreba.

Kao gimnastičko društvo „GK Maksimir“ registrirano je 1978. god., a Klub je iste godine organizirao i prvi turnir u ritmičkoj gimnastici – Svibanjski turnir, koji je ustrojem nove hrvatske države prerastao u tradicionalni Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici koji se održava već 37 godina u najljepšem mjesecu u godini – mjesecu svibnju.

Mnoge vježbačice nastavljaju suradnju u klubu i nakon prestanka aktivnog bavljenja ritmičkom gimnastikom kao suci i treneri.

Dragana Aleksić podučava djevojčice osnovama s vijačom u dvorani u Škrlčevoj ulici
Gordana Cimaš i Željka Čerepinko
Gordana Cimaš, sadašnji trener kluba

Od 1980. god. u rad s podmlatkom i natjecateljicama uključuje se Gordana Cimaš, sadašnji trener kluba.

Napretkom ritmičke gimnastike i postavljanjem sve većih zahtjeva u radu, dvorana u kojoj se do tada vježbalo postaje neadekvatna, a broj treninga nedovoljan. Roditelji su uvijek bili velika potpora i pomoć u radu kluba te dolaskom gospodina Dušana Popovića za Predsjednika, klub 1987. god. započinje sa radom u novoj sportskoj dvorani – dvorani tadašnjeg MIOC-a, danas XV Gimnazija, Jordanovac 8.

Dolazak novih generacija vježbačica

Uz dotadašnje vježbačice: Gordanu Sertić, Draganu Gomaz, Ernu Ferenđa, Ivu Žgombić, Mirelu Trohu, Martinu Stergar, Zrinku Klarić, Maju Franić, Ivanu Berković, Mirjanu Starčević Bosnar, nastavljaju se nizati nove generacije: Anamarija Zuanović, Sabina i Larisa Lipovac, Melita Kolarec, Kristina Kada,  Martina Car ,Anita Šalamon, Tihana Nuber, Željka Volarić, Marija Japunđić, Ivana Nujić, Sanda i Željka Čerepinko, Petra i Josipa Jurinec, Kristina Bajza, Ana i Zrinka Užbinec, Marina Kralj, Anja Grgić , Petra Gregl , Dora Horvat , Dina Duplančić, Jasna Caren, Petra Paulik, Marina Roglić, Jadrana Bekavac, Tamara Vranić Mezak, Ivan Cvrlje, Marija Kuna, Marijana Bello, Mihaela Bingula, Maša Milovac, Iris Hrvoj, Ivona Ivanda, Ana Džeba, Mirta Pavličić, Mirjam Pleše, Martina Prelog, Nives Cota, Lana Gabrijelić, Marta Radoš, Tia Milovac, Marijana Tihana Franc, Arijana Krpan, Matea Pavlić, Mia Hukić… koje su svojim radom obilježile povijest našega kluba.

Osamostaljenjem Hrvatske nastupaju velike promjene , pa je Hrvatski gimnastički savez 01.02.1992.g. postao članom UEG (Europska gimnastička federacija) i FIG(Svjetska gimnastička federacija). Time je stečeno pravo sudjelovanja na svim svjetskim i europskim prvenstvima, sudačkim i trenerskim tečajevima, simpozijima i kongresima i svim službenim manifestacijama FIG-e i UEG-e.

Na temelju toga napravljen je od strane izvršnog odbora HGS-a, stručnih timova i tehničkih komiteta HGS-a, plan i priprama te popis evidentnih i potencijalnih kandidata za nacionalnu gimnastičku vrstu u sve tri gimnastike koja nas treba predstavljati na tadašnjim europskim prvenstvima.

Nastup nacionalne gimnastičke vrste na europskim prvenstvima te godine ima povijesno značenje za HGS i hrvatsku gimnastiku u cjelini.

Naša vježbačica, seniorka Larisa Lipovac izborila je tu čast i bila prva sudionica: europskog prvenstva –Stuttgart 1992.g. i svjetskog prvenstva – Alicante 1993.g.

Mnogobrojne vrijedne i talentirane članice i vježbačice G.K.“Maksimir“ obilježile su povijest ovoga sporta, a danas kao treneri i sutkinje doprinose razvoju ritmičke gimnastike u Hrvatskoj.

Spomenut ćemo samo neke od njih: Dragana Popović-Gomaz – sedmerostruka prvakinja Hrvatske, bivša sutkinja i predsjednica TO RG; Anamarija Zuanović – reprezentativka, bivši trener i sutkinja – sada trener u sportskoj gimnastici; naša najbolja seniorka Larisa Lipovac – prva predstavnica Hrvatske na Europskom prvenstvu 1992. god. i na Svjetskom prvenstvu 1993. god.; Kristina Bajza – seniorska prvakinja 1995. – 97. god. sa 14 nastupa za nacionalnu gimnastičku vrstu; Melita Kolarec i Tihana Nuber – sutkinje i sadašnji treneri u KRG „Leda“; Josipa Jurinec – reprezentativka sa 6 nastupa, dugogodišnji trener i sadašnja nacionalna sutkinja; Zrinka Užbinec – reprezentativka sa 3 nastupa;  Željka Čerepinko – reprezentativka  sa  6 nastupa, sadašnji trener  i nacionalna sutkinja; Petra Jurinec – reprezentativka sa 7 nastupa i sadašnji trener; te Mirjana Starčević – vrhovna  sutkinja Hrvatske i međunarodna brevet sutkinja. Istim putem krenule su i naše dojučerašnje gimnastičarke: Marina Roglić – kao sutkinja i trenerica, te Nives Cota, Lana Gabrijelić i Martina Prelog kao trenerice.

Tradicija dobrih i uspješnih gimnastičarki nastavlja se i dalje. Naše dvije seniorke Matea Stojaković i Danijela Kavić članice su reprezentacije i sudionice Europskih prvenstava, a Lorena Turčin i Iva Dominković bile su perspektivne gimnastičarke i kategorizirane sportašice. Također ističemo vrijedne i zapažene rezultate Marine Auguštin , Amalije Silvije Koricky i Ane Tomkić. Nižu se dalje vježbačice Karla Bubaš, Ivona Đuretec, Karla Postonjski, Nika i Vida Host Hari….

S ponosom nastojimo da ih naše sadašnje gimnastičarke natjecateljice, uz zajednički ustrajan rad trenera i vježbačica, naslijede i postanu naša budućnost.

Zato nam i dalje dolaze nove djevojčice koje s veseljem i velikom željom ulaze u ovaj divan svijet pokreta i muzike, blještavih dresova i prekrasnih rekvizita.

U klubu ritmičku gimnastiku trenutno trenira oko 250 djevojčica u različitim programima. Rad se odvija u grupama predškolskog uzrasta, mlađeg i starijeg školskog uzrasta, grupama C, B te A individualnog i grupnog programa.

Posebno se zahvaljujemo svim našim prijašnjim i sadašnjim članovima koji su svojim predanim radom i trudom pisali i pišu povijest ovog kluba i time određuju našu budućnost.

Gordana Cimaš, prof. – glavni trener

Galerija fotografija

Proslava 40. rođendana

13.12.2018. uz brojne uzvanike i drage prijatelje, GK Maksimir je proslavio svoj 40. rođendan. Okrugli rođendan proslavili smo u matičnom kvartu uz ugodno druženje predstavnika prošlosti, sadašnjosti i budućnosti maksimirskog kluba ali i ostalih predstavnika domaće ritmičke scene.

Proslava 40. rođendana GK Maksimir

Proslava 40. rođendana GK Maksimir

13.12.2018.
13.12.2018. uz brojne uzvanike i drage prijatelje, GK Maksimir je proslavio svoj 40. rođendan.
Pogledaj fotke
Želiš nam se pridružiti?
Prije upisa nudimo ti mogućnost dolaska na trening i da dobiješ uvid o radu našeg kluba. Nakon probnog treninga možeš odlučiti želiš li nam se pridružiti.
PRIDRUŽI NAM SE